PWN
 
Regionale Monitor: thermometer in de waterketen

Liggen we in het Noorderkwartier op koers om de doelstellingen uit het Bestuursakkoord Water voor 2020 te halen? Volgens de net opgeleverde Regionale Monitor 2015 wel als het gaat om kostenbesparing en kwaliteit. Zorgenkindje blijft de personele kwetsbaarheid in het rioleringsbeheer.

Ten opzichte van de Monitor over 2014, die geldt als nulmeting, zijn er twee grote verschillen. Hans van der Eem van adviesbureau Welldra dat de rapporten opstelt: “De gemeenten, HHNK en PWN hebben nu zelf ambitieuze maar realistische doelen gesteld voor kwaliteit en kwetsbaarheid. Daarmee konden we de schattingen uit de Monitor van 2014 vervangen. Daarnaast hebben we nu bij wijze van proef ook het thema duurzaamheid meegenomen. Hoeveel energie en fosfaten worden bijvoorbeeld teruggewonnen uit de afvalwaterketen? Deze proef heeft nieuwe inzichten opgeleverd in wat we echt willen meten. Zo willen we de meetlat voor het terugwinnen van energie en grondstoffen beter afstemmen op de meerjarenafspraken die de sector heeft gemaakt. Ook willen we de rol van drinkwater in het verduurzamen van de keten nadrukkelijk meenemen; die bleef in de proef grotendeels buiten beeld.”

Kosten en kwaliteit op schema
De prognoses van de besparingen in de (afval)waterketen zien er gunstig uit: als gemeenten, PWN en HHNK doen wat ze nu voorzien, komen ze dicht bij het doel om samen 30 miljoen te besparen in 2020. “Zoals het er nu uitziet, komen we in 2020 op 12,5 procent minder kosten voor riolering en zuivering en op 4 procent minder kosten voor drinkwater uit dan we in 2010 dachten”, zegt Koos Brouwer, programmacoördinator van de samenwerkingsregio West-Friesland en namens de samenwerkende partijen contactpersoon voor de Monitor. “Het Noorderkwartier ligt op koers, ondanks dat PWN in 2015 hoge eenmalige kosten had, onder andere aan proefboringen voor de zinker van Den Helder naar Texel.” Ook met het verhogen van de kwaliteit van het beheer gaat het goed. “Vergeleken met 2010 zijn we al behoorlijk geprofessionaliseerd. Daar draagt de samenwerking in de regio zeker aan bij. Na vijf jaar zijn we halverwege het doel in 2020. We liggen dus mooi op schema.”

Minder mensen voor moeilijker werk
Een belangrijk punt van aandacht is de kwetsbaarheid van het rioleringsbeheer. Koos: “Daarbij gaat het om de personele bezetting: hoeveel capaciteit hebben we voor het beheer van de waterketen? Vorig jaar zaten we al in de gevarenzone en nu blijkt de kwetsbaarheid verder toegenomen. Een zorgwekkende ontwikkeling, want het rioleringsvak wordt steeds ingewikkelder. Er komt veel op ons af, zoals klimaatverandering, nieuwe technologieën en veranderend beleid en de Omgevingswet. Door intensiever samen te werken en taken te delen proberen we de risico’s te beperken. Een mooie ontwikkeling is dat gemeenten samen medewerkers aanstellen voor specifieke taken, zoals voor databeheer in de Noordkop. Maar toch laat de Monitor zien dat er in het Noorderkwartier te weinig capaciteit is om veel meer te doen dan de dagelijkse gang van zaken draaiende te houden. Een belangrijk signaal voor bestuurders.”
 
De Regionale Monitor 2015 bestaat uit zeven documenten: één totaalrapport, één rapport voor elk van de vijf deelregio’s en één waarin de gegevens van alle partijen zijn uitgesplitst. Wil je een of meerdere van deze rapporten inzien? Neem dan contact op met Koos Brouwer.

 
 
Contact